Op woensdag 11 juli komt Kars Veling van de Vlinderstichting een lezing geven over vlinders en libellen in Flevoland. Kars is als sinds de beginjaren bij de Vlinderstichting betrokken en treedt als persvoorlichter regelmatig op namens de Vlinderstichting. Daarnaast geeft hij geregeld lezingen.

Kars zal niet alleen ingaan op welke vlinders en libellen voorkomen in Flevoland, maar ook hoe je die kunt herkennen. Daarnaast zal Kars ingaan op waarom bepaalde gebieden zo interessant zijn voor bepaalde vlinders en libellen.

Deze lezing wordt gevolgd door een vlinder- en libellenexcursie naar het Voorsterbos (Noordoostpolder) op zaterdag 14 juli onder begeleiding van Gerard Eggens. Gerard heeft vorig jaar augustus voor ons een zeer geslaagde vlinder- en libellenexcursie begeleid in het Kuinderbos. Daarbij hebben we toen onder andere de zeldzame Kempense heidelibel gezien. Omdat we dit keer eerder in het jaar zijn, zullen we ook andere vlinders en libellen tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de Grote Weerschijnvlinder.

In het Voorsterbos beheert Gerard een waar paradijs, De Denemarken, met een aparte wereld van vlinders en libellen, zoals de Weidebeekjuffer, de zeldzame Gevlekte Glanslibel en de Bruine korenbout (zie foto). De Bruine Korenbout is als wij er zijn, de meest algemene libel in het Voorsterbos. In het Voorsterbos komen heel veel Koevinkjes (zie foto) voor. Gerard vertelde dat nergens in Nederland zulke hoge aantallen voorkomen. Ook komen er heel veel Grote Dikkopjes en Zwartsprietdikkopjes (zie foto) voor. Het belooft dus een zeer gevarieerde excursie te worden.

De lezing wordt zoals altijd gehouden in De Oostvaarders en begint om 20.00 uur. De excursie is dus op zaterdag 14 juli. Aanmelden voor deze excursie gaat door het sturen van een mailtje naar activiteiten@vogelwachtflevoland.nl. Je ontvangt dan kort voor de excursie meer informatie, onder ander over hoe laat we vertrekken.

Lezing: 11 juli
Tijd: 20:00 uur
Locatie: De Oostvaarders

Foto’s: Gerard Eggens

Koevinkje                                           Zwartsprietdikkopje                        Bruine Korenbout (jong ex)