Tuinvogeltelling: verslag van winter 2022 – 2023 en oproep voor winter 2023 – 2024

 

 

 

 

   

 

 

 

Foto: Ton Kalkman
Kramsvogel winter 2013 (gemaakt in eigen tuin)

Een winter met lekker wat sneeuw in de tuin, dat mag wel weer eens een keer, toch? Maar wat voor een winter ligt er werkelijk in het verschiet? Door klimaatverandering weer zo’n zachte winter of krijgen we (eindelijk) weer eens meerdere dagen sneeuw en ijs met daardoor meer soorten en/of grotere aantallen daarvan in onze tuinen? We zullen het zien. Tel je (weer) met ons mee?

De grafieken met de dekkingspercentages zijn bijgewerkt met de gegevens van de afgelopen winter. Tweeëndertig winters zijn er inmiddels geteld; gemiddeld in zo’n 30 tuinen. Van deze 32 winters is daardoor een aardig beeld ontstaan van het voorkomen van de Almeerse ‘tuinvogels’. Inmiddels, zij het bescheiden, ook van enkele tuinen uit Oostelijk-Flevoland.

Aansluitend op ons artikel in de Grauwe Gans van augustus van dit jaar, waarin de grafiek  met de dekkingspercentages van de Grote Bonte Specht is opgenomen, is onder deze oproep de link naar de aangevulde grafieken met de dekkingspercentages van de 17 andere ‘basissoorten’ te vinden.

In de volgende Grauwe Gans doen we weer een oproep om de komende winter mee te doen. Maar om alvast in de sfeer te komen, staan hieronder ook al de links naar

de benodigde telformulieren en een handleiding, zodat iedere teller de zelfde werkmethode volgt.

Kan je de verzamellijst niet openen omdat je geen Word-programma op je computer hebt,  maak er dan zelf een aan in jouw eigen programma. Houd daarbij wel de zelfde volgorde van de vogelsoorten aan, zodat wij die zelf kunnen vertalen naar een Word-document.

Eventuele vragen hierover naar tuinvogeltelling@vogelwachtflevoland.nl

Succes met het tellen. We zien jullie resultaten weer met belangstelling tegemoet.

Victor Eggenhuizen en Ton Kalkman

 

Download hier de instructie: Hoe te tellen, wat te tellen 2023-2024 

Download hier de Weektabel om te turven: Weekturflijst_2023-2024

Download hier de Verzamellijst om in te vullen en op te sturen: Verzamellijst_2023-2024

Bekijk hier de presentatie: Vogels in park en tuin, 32 winters tuinvogeltellingen met grafieken