Zaterdag 16 mei hebben een aantal donateurs meegedaan met de Flevolandse Thuis Big Day.
Hartstikke leuk, er waren uiteindelijk 27 deelnemers / deelnemende teams.
De meeste deelnemers kwamen uit Flevoland, maar er deden ook donateurs mee uit bv. Zwolle, Zelhem of Nunspeet. En een deelnemer heeft de wedstrijd zelfs op Bonaire gedaan!

Hierbij dan de lang verwachte uitslag: Kijk hier voor de tellingen.

And the winner is … (tromgeroffel) … André v.d. Berg met een superscore van 65 soorten!
André, van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat. De eeuwige roem gaat niemand je meer afnemen.

De winnaar op Bonaire is …. (opnieuw tromgeroffel) … Netty Kerkhof met een mooie score van 24 exotische soorten zoals Blauwstaartsmaragdkolibrie, Suikerdiefje en Tropische spotlijster.
Netty, ook van harte gefeliciteerd!

 

De soorten die door meer dan 20 deelnemers zijn gezien zijn: zwarte kraai, turkse tortel, merel, koolmees, pimpelmees, houtduif, ekster en huismus.
Maar er zijn ook soorten door maar 1 deelnemer waargenomen, de zgn. unieke soorten: oa. appelvink, bergeend, bonte vliegenvanger, bosruiter, goudvink, grote Canadese gans, slechtvalk en veldleeuwerik.
En André scoorde ’s nachts al meteen een megaklapper: de bosuil in het Meridiaanpark (gehoord), sensationeel!

Hierbij een paar mooie waarnemingen / anekdotes:

– Om ca. half 11 zagen we dat een ekster een bosmuis te pakken had bij het bankje rechts achterin ons tuintje. Hij sloeg hem regelmatig tegen de stenen en heeft hem zelfs “gewassen” in het drinkbakje. Daarna nam hij hem mee de beuk in, waarna hij ermee richting zijn (of haar) nest vloog. Tja, dat is ook ‘natuur’.

– Verrast door de groene specht die twee keer langs kwam en de goudvink die ik in 3 jaar tijd slechts 1 keer eerder heb gezien

– ‘s Morgens na het voeren komen altijd eerst 2 Zwarte Kraaien de voederplank half leeg vreten. Daarna de Eksters die nu heel agressief zijn; ze jagen Turkse Tortels tegen de ramen en rollebollen met kraaien en Kauwen over de grond. Verder geen bijzondere vogels, veel Huismussen die allemaal tegelijk wilden drinken in de waterval.

– De vogeltjes lieten ons mooi in de steek zaterdag, zo hebben we alleen de huismus gezien waar we normaal altijd dagelijks meerdere ringmussen en een rondscharrelende heggemus zien. Door de klussende achterbuurman konden we ook weinig vogelgeluiden horen, dus dat hielp ook niet mee. Maar goed, het was toch leuk om met onze verrekijker rond te speuren in de lucht. Verreweg de leukste was de havik die we boven de vlakbij gelegen bosrand zagen vliegen.

– Jammer dat sommige vogels zich gisteren niet lieten zien op de momenten dat ik er klaar voor zat. Maar daar zullen wel meer mensen last van hebben gehad. In de avond veel zingende vogels op de achtergrond maar helaas ben ik nog niet in staat om ze op zang te herkennen.

– Niet zo moeilijk als ze gewoon voorbij komen of zelfs hier in de buurt nestelen: Roodborst in de heg, staartmees bij de buren, boomklever in een boom aan het water bij ons achter) Mooi om de natuur zo om je huis te hebben. Alleen jammer dat de meer gewone vogeltjes zoals de vink, de groenling, de heggenmus, de zwartkop, de huismus, alsmaar in het bos bleven en zich niet bij de tuin lieten horen. Ik heb zelfs met mijn handen achter mijn oren aan de poort staan luisteren, maar helaas. Wel de hele dag de kleine karekiet, de winterkoning en de zanglijster; en de wind…

– Frustratie toen op zondag wel een knobbelzwaan vanuit huis te zien was, maar op zaterdag niet

Op de Whatsapp groep werd druk heen en weer gekwetterd, hartstikke leuk!

Hopelijk hebben jullie genoten van deze speciale activiteit. Graag zien we jullie volgend terug bij een van de jaarlijkse Big Days (cursisten, 12 of 24 uurs).
Blijf gezond … en geniet nog even lekker na van een leuke vogelkijkdag.