INFO betreffende de BIG Days

Voor de 12-uurs Big Day, te houden op zaterdag 6 mei, kun je je opgeven via activiteiten@vogelwachtflevoland.nl. De cursisten-Big Day is op zaterdag 13 mei en je kunt je opgeven via de cursusleiding. De Fiets-Big Day is op zaterdag 20 mei. Aanmelden hiervoor kan via activiteiten@vogelwachtflevoland.nl. Wil je deelnemen aan de 24-uurs versie op 13 mei? Mail dan aan marketing@vogelwachtflevoland.nl.

Op een Big Day probeer je in zes uur (cursisten), 12 of 24 uur (voor de echte doorzetters) in Flevoland zoveel mogelijk vogelsoorten waar te nemen. De Vogelwacht organiseert dit al vele jaren. Eerst alleen de 24-uurs versie, maar op enig moment kwam daar de 6-uurs versie voor de cursisten (dit jaar op 13 mei) bij en nog iets later de 12-uurs versie. Daarnaast organiseren we sinds enkele jaren een Fiets Big Day, dit jaar op 20 mei. Tijdens de auto Big Day in 2022 werden in totaal 151 soorten waargenomen en met de fiets 122. Mooie resultaten, maar zijn ze te verbeteren? Vast wel!

Je bepaalt zelf of je dat wandelend, met de fiets of auto of gecombineerd doet. Je kunt dit keer dus meedoen aan de 12-, én 24 uurs versie. Tip: bij een Big Day kan voorbereiding helpen. Want waar kan je dan welke soorten verwachten? Er zijn enkele regels om rekening mee te houden:
De vogel moet door meer dan de helft van het team worden waargenomen. Dus bij een team van 4 of 5 personen moeten 3 personen de vogel hebben waargenomen. Bij een team van 3 personen is dat door 2 personen.
Met waarnemen bedoelen we dat de vogel is herkend. Dat kan zijn omdat je de vogel ziet, maar kan ook zijn op basis van het geluid. Als één teamlid de vogel heeft herkend en de ander teamleden zien alleen iets wegvliegen, dan telt de vogel niet mee.
De waarnemer moet in Flevoland staan. De vogel zelf hoeft zich niet in Flevoland te bevinden.
Exoten (zoals Nijlgans, Fazant of Grote Canadese Gans) tellen niet mee. De Wilde Zwaan in het Natuurpark Lelystad telt overigens ook als een exoot.
De 12 uurs Big Day begint om 6 uur en eindigt om 18 uur.
De 24 uurs Big Day is de hele dag.
Als een team eerder wil stoppen, dan mag dat natuurlijk. Eerder beginnen mag echter niet. De belangrijkste regel: heb heel veel plezier! Lijkt het je leuk om (weer) mee te doen, meld je even aan. Alleen of met een/jouw team. Geef wel even door of je voor de 12 of 24-uurs versie gaat. Mocht je geen team kunnen samenstellen, maar wil je wel meedoen, laat het dan weten. Als er meer individuele aanmeldingen zijn, dan kijken wij of jullie dan een team kunnen vormen. En natuurlijk mag je ook alleen de Big Day doen.

Wij mailen je na aanmelding een telformulier waarmee je jouw/jullie resultaten aan ons doorgeeft. Voor een makkelijke verwerking graag alleen dit formulier gebruiken om de resultaten aan ons door te geven. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden, laat het ons dan weten.

Afwijkende regels voor de Fiets Big Day.
Je kunt deelnemen aan een 6-, 12- of 24-uurs versie. De 6 en 12-uurs versie starten beiden om 6.00 uur en eindigen om 12.00 respectievelijk 18.00 uur. Voor iedere categorie hebben we ook dit jaar voor de winnaars wel een hele bijzondere prijs, namelijk EEUWIGE ROEM. Wie wil die nu niet winnen! En de ervaring leert dat een Big Day op de fiets heel anders (leuker?!) is dan met de auto. Je ervaart de zoektocht naar de vogels anders omdat je onderweg naar de volgende locatie veel makkelijker vogels waarneemt.

De auto mag wel gebruikt worden om naar het startpunt van jouw Big Day te gaan, maar daarna mag er alleen gefietst worden. Een gewone E-bike mag gebruikt worden. Als het 20 mei echt te slecht weer is voor de fiets, dan verplaatsten we de Fiets Big Day naar zondag 21 mei. Geef even op of je/jullie voor de 6, 12 of 24-uurs Fiets Big Day gaan!

Mocht je geen team kunnen samenstellen, dan kan je ook meedoen. Of je doet de Big Day alleen, of wij kijken of we een team kunnen samenstellen.