Op zaterdag 23 maart hebben we een dagexcursie naar de Crezéepolder en de Biesbosch. Twee bijzondere gebieden

De Crezéepolder is een bijzonder gebied en ligt naast Ridderkerk (Zuid-Holland). Tot voor kort was het namelijk ‘gewoon’ een landbouwpolder, maar onlangs is het omgebouwd tot een natuurgebied. En wel een waar het getijde (tot 1 meter) toegang heeft. Ofwel, het is een zoetwatergetijdengebied geworden en die zijn zeldzaam in Nederland en in Europa. In de korte tijd van zijn bestaan zijn er al hele bijzondere vogels gespot, zoals de Mongoolse pieper, Zwartkopgors, Zwarte ooievaar en Buidelmees. Daarnaast is het ook een uitstekende plek voor steltlopers, zoals Witgatje, Watersnip, Kemphaan, Groenpootruiter, Bosruiter, Oeverloper en Bokje. Of we die allemaal te zien krijgen is natuurlijk de vraag, maar dat we naar een uniek en interessant gebied gaan, is zeker. In de Crezéepolder gaan we een rondwandeling maken van ongeveer 4 à 5 kilometer. Het is verstandig om goede, stevige wandelschoenen te dragen.

 Na de Crezéepolder rijden we naar een ander, interessant gebied: de Biesbosch. Het is ontstaan naar de Elizabethsvloed in 1421. Door de afsluiting van het Haringvliet in 1970 zijn de grote verschillen tussen eb en vloed verdwenen, maar het is nog steeds een zoetwatergetijdengebied. Enkele jaren geleden is het, net als de Crezéepolder, omgebouwd tot een waterberging. De Biesbosch is onder andere bekend van de bevers en is hét bolwerk van de Cetti’s zanger. Maar natuurlijk moeten we niet vergeten dat er sinds 2016 Visarenden broeden. Dat was voor Nederland de eerste keer! Of wij ze ook te zien krijgen is afwachten, want meestal komen ze eind maart in de Biesbosch aan. Naast de Visarend is de Biesbosch ook bekend om die andere arend, de Zeearend.

 Dus heb je zin in een lekker dagje vogels kijken in zoetwatergetijdengebieden, meld je dan aan via activiteiten@vogelwachtflevoland.nl. Het plan is dat we rond 7.00 uur uit Almere vertrekken en uiterlijk 18.00 uur terug zijn. Kort voor de excursie krijg je meer informatie over de exacte tijd, verzamelplaats en de benzinekosten.