Vanmorgen, 14 juni, hebben we weer een wetlandtelling uitgevoerd in de Lepelaarplassen. Het was goed weer, nauwelijks wind, niet te koud.

En de resultaten waren boven verwachting. We hebben een nieuw dagrecord voor het aantal soorten behaald, 89 soorten door de 5 telploegen samen in 3 uur geteld.

Ook het totale aantal vogels was hoog: 5712 examplaren. Het hoogste aantal ooit in juni. En het hoogste aantal sinds december 2013. Eigenlijk vinden we normaliter alleen ’s winters als er grote groepen ganzen in het gebied zijn deze aantallen. Wellicht dat de harde wind gisteravond ons heeft geholpen, doordat daardoor meer vogels voor de nacht de beschutting achter de (Markermeer)dijk hebben gezocht.

Krenten uit de pap waren de zee-arend, 2 kwartels, een gemengde groep van ruim 30 grote zilverreigers, 10 kleine zilverreigers en 10 lepelaars en in totaal 5 ijsvogels. Ook de wielewalen, nachtegalen en een zwarte mees mochten er zijn.

Leuk om te zien, maar eigenlijk zorgwekkend in juni waren de ruim 350 gruttos in Grote Kwelplas en de Kwelzone.  In deze periode wil je die liever nog in de broedgebieden in de weilanden zien.

Alice van Duijnen, coordinator Wetlandtellingen.