Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ochtendexcursie Wandeling door de Eempolder

18 januari 2020 van 08:00 - 13:00

Op zaterdag 18 januari gaan we voor een wandelexcursie naar de Eempolders, bij Eemnes.

De Eempolders zijn een prachtig weidevogelgebied, net aan de andere kant van het Eemmeer. We hoeven dus niet ver te rijden. De Eempolders zijn vernoemd naar de rivier de Eem die tegenwoordig uitmondt in het Eemmeer, maar vroeger in het IJsselmeer en nog vroeger in de Zuiderzee.

Kenmerkend voor het gebied zijn de waaien. Deze zijn ontstaan bij doorbraken van de zomerdijk. Als het land na de overstroming droogviel, werd waar de dijk was doorgebroken de dijk hersteld door de dijk met een bocht te repareren. Op die plekken zijn daardoor vaak leuke plasjes ontstaan.

Het gebied staat al lang bekend om zijn weidevogels in het voorjaar, maar in januari zijn die nog lang niet allemaal terug. Geen probleem, ook in de winter is er meer dan genoeg te beleven met 1000-en ganzen (zoals Brand- en Kolgans) en eenden (zoals Slobeend en Wintertaling) en natuurlijk roofvogels (zoals Buizerd en Blauwe Kiekendief). En omdat er ook plas-drasgebieden zijn, kunnen we zeker wel wat steltlopers (zoals Goudplevier) verwachten.

Hier vind je de recente waarnemingen. In het verleden had je vanaf Baarn (waar nu de A1 loopt) een onbelemmerd uitzicht naar het noorden. Tegenwoordig is dat vanwege onder andere de windmolens minder het geval, maar toch ervaar je in de Eempolder nog de uitgestrektheid van het gebied.

We volgen deze wandelroute van Natuurmonumenten. Die is 8 tot 10 kilometer lang en gaat deels over onverharde dijken en deels over verharde wegen. Onderweg is er geen horeca, dus eten en drinken moeten we zelf meenemen.

Dus heb je zin in een wandeling in een mooi poldergebied, dat ook nog eens dichtbij ons eigen werkgebied ligt, meld je dan aan via activiteiten@vogelwachtflevoland.nl.

De verwachting is dat we rond 8.00 uur vanuit Almere vertrekken en tegen 13.00 uur weer terug zijn. Omdat het een wandelexcursie is en er geen mogelijkheid is om een stuk in te korten, hangt die eindtijd wel af van wat we tegen komen en hoe snel we lopen.

Gegevens

Datum:
18 januari 2020
Tijd:
08:00 - 13:00
Evenement Categorie: