Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ochtendexcursie Oostvaardersveld

26 februari 2023 van 08:00 - 12:00

Op zondagmorgen 26 februari gaan we naar het Oostvaardersveld
Dit gebied (onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land) ligt tussen de spoorlijn en de zuidelijk gelegen Lage Vaart en noordoostelijk gelegen Knardijk. Het Oostvaardersveld wordt in twee delen verdeeld door de Praamweg die uitkomt op de Knardijk. Aan de zuidwestelijke kant van het OVV vinden we de Kleine Praambult; iets erbuiten ligt de Grote Praambult. Dit zijn unieke uitkijkpunten over de Oostvaardersplassen en het Oostvaardersveld.

Ook zijn er meerdere vogelkijkhutten: Poelruiter, Krakeend en Brandgans.

De twee deelgebieden bestaan uit grotere waterpartijen en daarnaast ook enkele kleinere plassen en sloten, wilgenbossen, struweel van bramen en vlier afgewisseld door ruigte/rietvelden. Deze variatie maakt dit gebied zeer aantrekkelijk voor vogels.

Naast een rijk vogelbestand lopen er in beide gebieden Konikpaarden, vossen, edelherten rond en is er zelfs een boommarter gezien. In dit jaargetijde zijn de vele ringslangen nog in winterrust.

De excursie wordt begeleid door Aat Harms en Paul van der Munnik. Beiden zijn bekend in het gebied aangezien zij al vele jaren alle voorkomende vogels tellen in het OVV. Aat en Paul vormen met nog 10 anderen de OVV-telgroep. Deze groep telt iedere laatste zaterdag van de maand alle voorkomende vogels (en andere bijzonder waarnemingen). De telling gebeurt tijdens een wandeling door de twee deelgebieden waarbij op vaste plekken steeds 5 of 10 minuten alle (zichtbare en hoorbare) vogels worden geteld. Na de tel-wandeling worden de telgegevens uitgewerkt in totaaloverzichten waarna ze worden doorgegeven aan Staatsbosbeheer.

Voor de excursie verzamelen we op de parkeerplaats bij de Kleine Praambult en maken van daaruit een rondwandeling door het Oostvaardersveld. Tijdens de wandeling bezoeken we ook enkele kijkhutten. De wandeling zal ca 5 kilometer zijn. De paden zijn onverhard en deels overgroeid met gras, hou er rekening mee dat het nat kan zijn.

Heb je zin om mee te gaan geef je dan op activiteiten@vogelwachtflevoland.nl
Geef meteen even jouw mobiele nummer op. Kort voor de excursie krijg je dan meer informatie zoals, waar en hoe laat we verzamelen.

Gegevens

Datum:
26 februari 2023
Tijd:
08:00 - 12:00
Evenement Categorie: