Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Middagexcursie Eempolders

25 februari van 12:00 - 17:00

Op 25 februari organiseren we een middagexcursie naar een gebied dat op steenworp afstand ligt van Flevoland: de Eempolders. Dit betreft het gebied tussen Bunschoten/ Spakenburg/ Eemdijk, het Eemmeer en de Stichtse Brug. De Eempolders zijn een prachtig voorbeeld van de oude veenontginningen uit de Middeleeuwen-typisch oud polderlandschap. In de winter grazen hier grote groepen kolganzen en brandganzen. In het voorjaar is dit een van de mooiste plekken in Nederland om naar weidevogels te kijken zoals de grutto, kievit, tureluur, kluut, scholekster, kemphaan, bontbekplevier, slobeend, krakeend, zomertaling, gele kwikstaart, veldleeuwerik, ooievaar, lepelaar en graspieper.
Ooievaar, grote zilverreiger, kleine zilverreiger en blauwe reiger laten zich ook aantrekken door de ondiepe wateren in het gebied waar rietkragen omheen groeien en dat trekt rietvogels als rietgors en baardman aan.

De Eempolder is ook weidegebied waar talloze ganzen overwinteren. Brandgans, grauwe gans en kolgans, vaak in indrukwekkende aantallen. Smient, wintertaling, een enkele pijlstaart, witgat, zwarte ruiter, goudplevier, zilverplevier, bonte strandloper, oeverloper en watersnip vergezellen de ganzen in de winter. Al dat kleine grut trekt ook roofvogels aan zoals de slechtvalk en de blauwe kiekendief. In dit gebied maken we ook een goede kans op een velduil, die hier jaarlijks overwinteren. Eind februari, begin maart arriveren de eerste grutto’s weer uit hun overwinteringsgebied. Ze staan soms met honderden tegelijk op een kluitje. Als een blauwe kiekendief of slechtvalk overvliegt, vliegen alle grutto’s de lucht in, wat een indrukwekkend gezicht is. Vogels kijken in de Eempolder. De mooiste tijd is die van februari tot en met eind mei. De tijd van ganzen, eenden, steltlopers en dan vooral: de grutto’s. We hopen de eersten te verwelkomen!

Het maximum aantal deelnemers is 15. Dit aantal is al bereikt.
Indien je je opgeeft via activiteiten@vogelwachtflevoland.nl kom je op de wachtlijst te staan. Als iemand uit valt, kan je als nog mee.


Foto: Nelleke Seegers – Brandganzen in de Eempolders

Gegevens

Datum:
25 februari
Tijd:
12:00 - 17:00
Evenement Categorie: