Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Archeologie in Flevoland door Frans Roescher

24 mei 2023 van 20:00 - 22:00

Op 24 mei neemt Frans Roescher ons mee terug in de tijd en niet een klein beetje, maar naar de prehistorie. Hij verzorgt dan namelijk een lezing over archeologie in Flevoland.

Nijllpaarden en Neanderthalers in de ondergrond van Flevoland.

Flevoland, de jongste provincie van Nederland heeft een rijke ondergrond boordevol fosssielen en artefacten.

25 jaar geleden kwam ik bij toeval in aanraking met fossielen in het opgespoten zand bij Almere. Dit heeft geleid tot een lange speurtocht naar de oorsprong en context van deze vondsten. Almere, Lelystad, IJburg, Marker Wadden en de dijk bij Noord-Holland zijn plekken waar zand afkomstig uit de diepe ondergrond van het Marker Meer en het IJsselmeer zijn gedeponeerd. Ondergetekende, als amateur paleontoloog is al meer dan 25 jaar bezig bodemvondsten uit het Markermeer te verzamelen en de laatste jaren heb ik samen met de Nederlandse Archeologievereniging nu zoveel materiaal boven water gekregen dat we een samenhangend verhaal kunnen brengen over het oudste verleden van dit gebied. Wat het zo uniek maakt is dat we een beeld hebben gekregen van dit gebied dat wel 130.000 jaar terug gaat. We kunnen het landschap uit die tijd in beeld brengen. We hebben fauna resten gevonden uit de laatste ijstijd (het Weichselien), maar ook uit de warme tijd daarvoor (het Eemien). Vooral het laatste is zeer uniek in Nederland. We vonden resten van nijlpaard, bosolifant, bosneushoorn, leeuw, hyena etc. Ook bijzonder is dat we veel sporen van Neanderthalers gevonden hebben, zoals: veel bewerkte stukken vuursteen, bewerkte botten en geweistukken. We kunnen stellen dat dit een hotspot is.


De illustratie is van paleokunstenaar Remie Bakker. Het is een bosolifant (Elephas antiquus) die hier 120.000 jaar geleden heeft rond gelopen!

Gegevens

Datum:
24 mei 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders
Oostvaardersbosplaats 1
Almere, Flevoland 1336 RZ Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie