Laden Evenementen

« Alle Evenementen

BIG DAY (12- of 24-uurs)

11 mei

Ook in 2024 gaan we weer een Big Day (12 en 24 uur) houden en wel op zaterdag 11 mei 2024. Voor degenen die niet weten wat een Big Day is, dat is dat je in 12 of 24 uur in Flevoland zoveel mogelijk vogelsoorten waarneemt. De Vogelwacht organiseert dit al vele jaren. Eerst alleen de 24-uurs versie, maar op enig moment kwam daar de 6-uurs versie voor de cursisten (dit jaar ook op 4 mei) bij en nog iets later de 12-uurs versie. Daarnaast organiseren we sinds enkele jaren een Fiets Big Day, dit jaar op 18 mei. Tijdens de auto Big Day in 2023 werden in totaal 161 soorten waargenomen en met de fiets 120. Mooie resultaten, maar zijn ze te verbeteren? Vast wel!

Dit jaar wordt de Big Day dus gehouden op 11 mei voor zowel de 12-uurs versie als de 24-uurs versie). Je bepaalt zelf of je dat wandelend, met de fiets of auto of gecombineerd doet. Tip: bij een Big Day kan een voorbereiding helpen. Want waar kan je dan welke soorten verwachten?

Er zijn enkele regels om rekening mee te houden:

De vogel moet door meer dan de helft van het team worden waargenomen. Dus bij een team van 4 of 5 personen moeten 3 personen de vogel hebben waargenomen. Bij een team van 3 personen is dat door 2 personen.
Met waarnemen bedoelen we dat de vogel is herkend. Dat kan zijn omdat je de vogel ziet, maar kan ook zijn op basis van het geluid. Als één teamlid de vogel heeft herkend en de ander teamleden zien alleen iets wegvliegen of zo, dan telt de vogel niet mee.
De waarnemer moet in Flevoland staan. De vogel zelf hoeft zich niet in Flevoland te bevinden.
Exoten (zoals Nijlgans, Fazant of Grote Canadese Gans) tellen niet mee. De Wilde Zwaan in het Natuurpark Lelystad telt overigens ook als een exoot.
De 12 uurs Big Day begint om 6 uur en eindigt om 18 uur.
De 24 uurs Big Day is de hele dag.
Als een team eerder wil stoppen, dan mag dat natuurlijk. Eerder beginnen mag echter niet. De belangrijkste regel: heb heel veel plezier!

Lijkt het je leuk om (weer) mee te doen, meld je even aan. Of alleen of met jouw team. Geef wel even door of je voor de 12 of 24-uurs versie gaat. Mocht je geen team kunnen samenstellen, maar wil je wel meedoen, laat dat dan weten. Als er meer individuele aanmeldingen zijn, dan kijken wij of jullie een team kunnen vormen. En natuurlijk mag je ook alleen de Big Day doen.

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden, laat het ons dan weten. Wil je meedoen, meld je dan aan bij activiteiten@vogelwachtflevoland.nl. Wij mailen je dan vooraf een telformulier waarmee je jouw/jullie resultaten aan ons doorgeeft. Voor een makkelijke verwerking graag alleen dit formulier gebruiken.

Gegevens

Datum:
11 mei
Evenement Categorie: