Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Avondexcursie Westbroekse Zodden

17 augustus 2022 van 19:00 - 23:00

De Westbroekse Zodden is een prachtig oerhollands natuurgebied dat ligt in de provincie Utrecht, maar heel dicht tegen Noord-Holland aan.

Zodde betekent (bron Wikipedia) laag en moerassig land. Het gebied ligt op de grens van zand en veen. In de vroegere moerassen in dit gebied hoopten afgestorven planten zich in duizenden jaren op en ontstonden dikke veenlagen. Bij de turfwinning ontstonden petgaten: langgerekte plassen en brede sloten. Op de tussengelegen legakkers werd het veen gestort. Na verloop van tijd groeiden de petgaten dicht. Drijftillen van waterplanten groeiden vast aan oeverplanten en vormden trilveen. De iets hoger liggende drogere delen werden door boeren als hooiland gebruikt. Door het turfgraven en het maaien ontstond een open landschap met veel water.

In de Westbroekse Zodden bevindt zich trilveen. Dit is bijzonder want het komt in Nederland verder voor in de Weerribben. Behalve vogels zoals Visdief, Zwarte Stern en Purperreiger, komen er ook diverse soorten libellen voor. Een mooie gelegenheid om in de praktijk te brengen wat we hebben geleerd tijdens de lezing en excursie over de libellen op 27 en 30 juli.

Heb je zin om mee te gaan op deze avondexcursie op 17 augustus, geef je dan op via activiteiten@vogelwachtflevoland.nl en geef meteen even jouw mobiele nummer op. Kort voor de excursie krijg je dan meer informatie zoals, waar en hoe laat we verzamelen.

Gegevens

Datum:
17 augustus 2022
Tijd:
19:00 - 23:00
Evenement Categorie: