Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Big Day 12 uur

6 mei 2023 van 06:00 - 18:00

Ook in 2023 gaan we weer een Big Day (12 uur) houden en wel op zaterdag 6 mei.
Voor degenen die niet weten wat een Big Day is, dat is dat je in 12 of 24 uur in Flevoland zoveel mogelijk vogelsoorten waarneemt. De Vogelwacht organiseert dit al vele jaren. Eerst alleen de 24-uurs versie, maar op enig moment kwam daar de 6-uurs versie voor de cursisten (dit jaar ook op 13 mei) bij en nog iets later de 12-uurs versie. Daarnaast organiseren we sinds enkele jaren een Fiets Big Day, dit jaar op 20 mei. Tijdens de auto Big Day in 2022 werden in totaal 151 soorten waargenomen en met de fiets 122. Mooie resultaten, maar zijn ze te verbeteren? Vast wel!

Dit jaar wordt de Big Day gehouden op 6 mei (12-uurs versie) en 13 mei (24-uurs versie). Je bepaalt zelf of je dat wandelend, met de fiets of auto of gecombineerd doet. Je kunt dit keer dus meedoen aan de 12-, én 24 uurs versie. Tip: bij een Big Day kan een voorbereiding helpen. Want waar kan je dan welke soorten verwachten?

Er zijn enkele regels om rekening mee te houden:

De vogel moet door meer dan de helft van het team worden waargenomen. Dus bij een team van 4 of 5 personen moeten 3 personen de vogel hebben waargenomen. Bij een team van 3 personen is dat door 2 personen.
Met waarnemen bedoelen we dat de vogel is herkend. Dat kan zijn omdat je de vogel ziet, maar kan ook zijn op basis van het geluid. Als één teamlid de vogel heeft herkend en de ander teamleden zien alleen iets wegvliegen of zo, dan telt de vogel niet mee.
De waarnemer moet in Flevoland staan. De vogel zelf hoeft zich niet in Flevoland te bevinden.
Exoten (zoals Nijlgans, Fazant of Grote Canadese Gans) tellen niet mee. De Wilde Zwaan in het Natuurpark Lelystad telt overigens ook als een exoot.
De 12 uurs Big Day begint om 6 uur en eindigt om 18 uur.
De 24 uurs Big Day is de hele dag.
Als een team eerder wil stoppen, dan mag dat natuurlijk. Eerder beginnen mag echter niet. De belangrijkste regel: heb heel veel plezier!

Lijkt het je leuk om (weer) mee te doen, meld je even aan. Of alleen of met jouw team. Geef wel even door of je voor de 12 of 24-uurs versie gaat. Mocht je geen team kunnen samenstellen, maar wil je wel meedoen, laat dat dan weten. Als er meer individuele aanmeldingen zijn, dan kijken wij of jullie dan een team kunnen vormen. En natuurlijk mag je ook alleen de Big Day doen.

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden, laat het ons dan weten. Wil je meedoen, meld je dan aan bij activiteiten@vogelwachtflevoland.nl. Wij mailen je dan vooraf een telformulier waarmee je jouw/jullie resultaten aan ons doorgeeft. Voor een makkelijke verwerking graag alleen dit formulier gebruiken om de resultaten aan ons door te geven.

Gegevens

Datum:
6 mei 2023
Tijd:
06:00 - 18:00
Evenement Categorie: