Tuinvogeltelling 2017–2018

Tuintellingen (o.a. vlinders) en met name tuinvogeltellingen zijn inmiddels landelijk aardig populair. Zo had Vogelbescherming in het weekend van 27 en 28 januari weer zijn Nationale tuinvogeltelling. En in Flevoland / Almere hebben wij natuurlijk al 27 winters alle vogels in onze tuinen geteld.

Op YouTube zijn zelfs meerdere tuinvogelfilmpjes te zien. Ook in Almere zijn daarvan door Omroep Flevoland meerdere opnamen gemaakt. In één daarvan heb ik zelf / heeft mijn tuin gefigureerd. De afgelopen winter heeft het bedrijf Almedia bij mij opnamen gemaakt. Hier op YouTube te zien.

De verzamellijsten met de waargenomen (aantallen en soorten) tuinvogels zijn inmiddels allemaal binnen. Ik ben hard aan het werk om alle waarnemingen naar de soortlijsten over te zetten, zodat daarmee weer verschillende berekeningen kunnen worden gemaakt die weer in de meerjaren grafieken kunnen worden opgenomen.

Met de link onder aan deze bladzijde zijn die grafieken in te zien. Na het verschijnen van de Grauwe Gans van juli zullen deze met de informatie van de afgelopen winter worden uitgebreid.

Als ik dit schrijf, is het april. De hoogste tijd om mijn tuin weer ‘toonbaar’ te maken. En ja, toen kwam ik weer een souvenirtje van de vos tegen. Ik heb er met mijn telefoon een foto van gemaakt. Het zijn de resten van een vogel die hij/zij op mijn gazon heeft opgepeuzeld. Een verkeersslachtoffer of een zelf gevangen buit?

En, wat is het geweest? Een raadseltje voor wie deze webpagina leest. Bij de oproep voor de komende winter zal ik het antwoord geven.

Grafieken tuinvogeltelling tot 2017

Ton Kalkman, tuinvogeltelling@vogelwachtflevoland.nl