Op 29 juni hebben we voor de tweede keer een vogelkijksessie gehouden vanuit de Trekvogel. De sessies worden elke laatste zondag van het kwartaal georganiseerd en zijn bedoeld om mensen kennis te laten maken met vogels kijken. Vanwege het mooie weer kwamen er flink wat mensen langs.

Dit keer waren we met 4 vrijwilligers, zodat we de taken prima konden verdelen. Wim Kleefstra en Jolanda Veltman gingen het fietspad op om bij het bankje geinteresseerden door de telescopen en verrekijkers te laten kijken. Jack Wijker en ik richtten buiten een stand in met informatie over de aktiviteiten van de Vogelwacht. Jack had zelfs een grote banner opgehangen op het parkeerterrein, zodat we goed opvielen.

Jack bij de stand
Jack bij de stand

Zo’n 35 personen hebben bij Wim en Jolanda door de telescopen gekeken, die zijn populair. Heel veel mensen hebben natuurlijk nog nooit een vogel zo mooi kunnen bekijken als door een telescoop, dus dat was voor veel mensen een belevenis. Eén man ging zelfs helemaal uit zijn dak bij het zien van een paar witte kwikstaarten. “Ze zijn met zijn tweeën en ze werken SAMEN!” Hij wist niet wat hij zag! Hartstikke leuk.

De telescopen waren erg in trek bij deelnemers
De telescopen waren erg in trek bij deelnemers …
... maar ook de kijkers werden goed gebruikt
… maar ook de kijkers werden goed gebruikt

Jack en ik hebben met flink wat mensen gesproken en ze verteld wat de Vogelwacht allemaal doet en dat heeft in ieder geval een nieuwe donateur opgeleverd. Sommigen waren ook erg geinteresseerd in de beginnerskursus of de werkgroep natuurfotografie. Leuk om te zien dat als je zelf enthousiast vertelt, anderen soms ook enthousisast worden.

Door het hoge gras en de tijd van het jaar waren er geen spectaculaire aantallen vogels te zien, maar een fouragerende grote zilverreiger is natuurlijk altijd prachtig (hij ving de ene prooi na de andere, erg leuk om te zien). Daarnaast waren er diverse keren kneutjes, blauwe reigers en groenlingen in beeld. Ook de zwartkop, tjiftjaf en tuinfluiter lieten zich vaak horen. Bovendien hebben een paar mensen zelfs een biddende ijsvogel kunnen bewonderen!

De volgende sessies staan gepland op 28 september (12-17 u) en 28 december (12-16 u). Lijkt het je ook leuk om een keertje mee te helpen en je enthousiasme over vogels kijken over te brengen op anderen? Meld je dan even aan bij Anita (ariemer@xs4all.nl). Je hoeft echt geen superervaren vogelaar te zijn, iedereen is van harte welkom! Je hulp wordt zeer gewaardeerd.

Tekst en foto’s: Anita Riemersma