Tuinvogeltelling 2017-2018

Het is hartje zomer als ik dit schrijf. Een extreem warme en erg droge zomer. Na de extreme regen van het voorjaar ligt de tuin er nu dor bij. Sproeien helpt niet, daar is het veel te droog voor. Ik had een uitbundige hoeveelheid puntwederik in de tuin, maar daar is nagenoeg niets meer van over. Een explosie aan rupsen hebben alle plantenstengels gestript. Van welke vlindersoort zijn die rupsen afkomstig?

Na de boeiende lezing van Kars Veling  over vlinders en libellen in Flevoland heb ik hem daarover maar eens geraadpleegd. Het bleken geen vlinderrupsen te zijn, maar larven van de bladwesp Monostegia abdominalis. Zoek maar eens op internet. Kennelijk voor vogels geen aantrekkelijk voedsel. De koolmezen hebben deze nabije voedselbron volledig links laten liggen. De nestkasten zijn inmiddels door de koolmezen verlaten. Hun jongen schuimen de tuin af. Ze zijn gek op de rupsen van de buxusmot. Zo ook enkele jonge huismussen. Het zal mijn buxusstruiken niet redden, denk ik. Ik ben benieuwd hoe we de komende winter  zullen beleven. Een oproep om mee te doen komt in november op deze webpagina en in de Grauwe Gans.

De verzamellijsten met de waargenomen (aantallen en soorten) tuinvogels zijn inmiddels allemaal verwerkt in de soortlijsten. De berekeningen zijn gemaakt; de resultaten van de afgelopen winter zijn in de meerjaren grafieken opgenomen. Met de link onder aan deze bladzijde zijn die grafieken in te zien.  Om een beetje in de sfeer van de tuinvogeltelling te komen, heb ik een winters voederplaatje van Hans Farenhorst opgenomen.

En oh ja, al ontdekt van welke vogel het karkas in mijn tuin was? Jawel, een mannetje Krakeend.

Vogels in park en tuin, 27 jaar tuinvogeltellingen grafieken

Keep met groenlingen – Foto: Hans Farenhorst

 

Ton Kalkman, tuinvogeltelling@vogelwachtflevoland.nl