2016: verslagen

Verslag Big Day 21 mei 2016
Fietsteam Rick, Dominga, Gerard, Bart, Dominique (verslaglegger)

Op zaterdagochtend even voor 6, stonden we paraat in de Oostvaardersbuurt in Almere. Net als vorig jaar gingen we als enige team op de fiets. De teamsamenstelling was net iets anders, maar wederom een gemotiveerd team onder de bezielende leiding van onze teamcaptain Rick.
Bij ons vertrekpunt moesten we onze oren & ogen meteen aan het werk zetten. Wat een drukte in het bos! Het is heerlijk weer en dat vinden de vogels blijkbaar ook.

De tuinvogels laten zich goed zien. De Koekoek, Wielewaal, Zwartkop, Zanglijster en Winterkoning laten zich vooral goed horen.  Voordat we op de fiets sprongen hadden we dus al een mooi lijstje vogels ‘te pakken’.
Hup, invullen op de lijst en op weg naar het busbaan station Almere Buiten, want daar hoopten we (lees Rick) op de Zwarte Roodstaart.  Ps. Wat een maffe plek om als vogel te wonen, maar ja…  deze vogel houdt van hoge gebouwen. Helaas troffen we de Zwarte Roodstaart daar niet aan.

Gelukkig zagen en hoorden we onderweg wel van alles: de Grasmus, een aantal meeuwen, waaronder de Kleine Mantelmeeuw. En we hadden prachtig uitzicht op een Buizerd die voor ons uit vloog. Ook zagen we een paartje Knobbelzwaan met 4 pluizige kids, prachtig!
En ook in het riet konden we van alles waarnemen heel veel  Kleine Karekieten, maar ook de Bosrietzanger.

Daarnaast heeft Rick ons onderweg nog heel goed het verschil kunnen laten horen tussen verschillende vogels. Soms liet een soort zich erg goed zien en dan konden we meteen geluid aan beeld koppelen. Dus die vergeten we (hopelijk) nooit meer 😉
Vervolgens zijn we naar het Jan vd Bosch heuvel gefietst. Onderweg zagen we o.a.  Putter, Groenling, Roodborsttapuit. Op de heuvel hebben we heerlijk ontbeten en ondertussen heel goed om ons heen gekeken en geluisterd.

Gelukkig had Rick een telescoop mee, zodat we het gebied goed konden overzien. Twee paartjes Bruine Kiekendief lieten zich zeer goed zien! Wat een prachtige sierlijke vogels zijn het toch. De Gierzwaluwen waren lekker acrobatisch bezig. En na goed speurwerk van Rick zagen we ook de Tureluur, Kleine Plevier en Bontbekplevier
Helaas geen Zeearend, ondanks dat ik ‘hem’ besteld had… Maar gelukkig voldoende andere soorten om op ons lijstje bij te schrijven.
Vervolgens zijn we richting de dijk gereden richting de Trekvogel.

Uiteraard wel even met een klein ommetje langs de P.I. Almere, om de Oeverzwaluwen op ons lijstje te kunnen bijschrijven. Onderweg kondigde zich nog een prachtige Appelvink aan, wauw te gek beestje. Best groot en kleurrijk. Helaas konden we deze niet opschrijven, aangezien deze slechts door 2 teamleden is waargenomen. Jammer, maar gelukkig kunnen dus 2 teamleden deze op hun persoonlijke lijstje afvinken 😉
Vervolgens reden we langs een hondentraining en maakten we even een praatje met de hondeneigenaren. En toen kwam in een flits de IJsvogel voorbij. Chips… weer niet gezien door alle teamleden. Maar gelukkig liet deze zich een paar honderd meter verder nogmaals zien en toen stonden we er allen met ons neus boven op. Check!

Vervolgens langs de Oeverzwaluwen, die keurig op de verwachte plek zagen. In het veld zaten nog wat Holenduiven. En gelukkig zagen we daar ook nog de Zwarte Roodstaart.
Bij de Trekvogel zijn we even bij het ‘veldje’ gaan kijken. Daar zagen we een Zilverreiger. De grote hadden we al, maar wat was dit dan: grote of kleine?  Het duurde even voordat hij zijn pootjes uit het water haalde en toen wisten we het zeker! Gele voetjes, dus de kleine… Check!

Vervolgens zijn we naar de Natte Graslanden van de Lepelaarsplassen gereden. Nog even het laatste uurtje vol schrijven met die natte  bewoners. Pffff, dat viel tegen. Het was niet zo druk. Wel konden we nog de Fuut en de Kuifeend bijschrijven. En toen was het alweer 12:00. Het einde van een superleuke en leerzame ochtend! We hebben genoten!

Ik verklap nog even niet hoeveel soorten we gezien hebben, dat maakt de prijsuitreiking op 1 juni des te spannender.